• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
 • Neem contact op:085 071 6302
Portofoons en portofoonnetwerken

Portofoons en portofoon netwerken

12 juli, 2019


Portofoons kunnen, wanneer correct ingezet elk bedrijf of organisatie transformeren. Met alleen portofoons of in combinatie met aanvullende onderdelen en accessoires, kunt u talloze communicatie- en veiligheidsproblemen oplossen en de productiviteit zeer sterk verhogen. In deze blog bekijken we hoe de portofoon werkt en hoe deze kan worden ingezet  als communicatiemiddel. Na het lezen van deze blog weet u hoe portofoons werken en welke netwerken om de veiligheid en efficiëntie binnen uw organisatie te verbeteren.

Hoe werken portofoons?

De portofoon werkt volgens het half-duplex principe dit betekent dat het mogelijk is informatie te versturen in beide richtingen maar niet tegelijkertijd.

Om goed te begrijpen hoe portofoons werken, is het handig om te weten hoe de huidige portofoons verschillen van traditionele analoge portofoons. Conventionele analoge portofoons verzenden audiosignalen op een specifieke radiofrequenties naar elkaar en overlappen uw stem bovenop die signalen. Al vele jaren maken we gebruik van analoge portofoons om één stem over één radiokanaal te verzenden en nog steeds zijn er gebruikers die om technische redenen de voorkeur geven aan dit systeem.

Tegenwoordig gebruiken we DMR digitale mobiele radio technologie om spraakcommunicatie te digitaliseren. Het stemgeluid wordt omgezet in dezelfde soorten letters en cijfers als de gegevens op een computer en vervolgens door de ontvangende portofoon omgezet in een spraakbericht. Dat digitaliseringsproces biedt allerlei voordelen, zoals meerdere gesprekken op dezelfde radiofrequentie en meer duidelijkheid. Naast DMR zijn er ook 4G en TETRA oplossingen met portofoons, hier zullen we in een volgend blog verder op in gaan.

Welke soorten digitale portofoon netwerken zijn er?

Wanneer u niet voldoende bereik heeft met alleen portofoons dan heeft u een eigen netwerk nodig om het bereik te vergroten. De vijf belangrijkste DMR portofoon netwerken zullen we hieronder bekijken. De netwerken bestaan uit 1 of meerdere repeaters/versterkers die aan elkaar gekoppeld worden om zo een netwerk te vormen.

Enkele repeater

Het meest gebruikte systeem. Dit systeem werkt uitstekend voor organisaties met 1 locatie en een klein aantal gebruikers die meer bereik nodig hebben dan dat de portofoon alleen kan bieden.

IP Site Connect 

Dit is een goede optie voor kleine tot middelgrote bedrijven. IP Site Connect biedt hetzelfde aantal mensen als een conventioneel systeem, maar maakt gebruik van repeaters en uw bestaande datanetwerk om meerdere locaties met elkaar te verbinden. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een vestiging in Den Haag met de vestiging in Utrecht verbinden.

Capacity Plus 

Deze oplossing is geschikt voor organisaties met 100 gebruikers of meer op verschillende locaties. Het systeem koppelt de verschillende repeaters aan elkaar en verandert ze in één eenheid. Het systeem beheert automatisch het verkeer door gebruikers opnieuw toe te wijzen naarmate de kanalen vol raken.

Linked Capacity Plus

Is een combinatie van IP site connect en Capacity Plus voor grotere organisaties met meerdere locaties.

Capacity Max 

Dit systeem is voor organisaties met t grote aantallen portofoon gebruikers. Dankzij de grote dekking en capaciteit voor duizenden gebruikers zijn de mogelijkheden van dit netwerk eindeloos.

Welke functies en mogelijkheden hebben portofoons?

Portofoons zijn ontworpen voor de zakelijke gebruiker, de functies en functionaliteiten sluiten hier perfect op aan. Naast de kracht van de eenvoud kunnen portofoons ook beschikken over de onderstaande mogelijkheden.

 • GPS-tracking
 • Werkorderbeheer
 • Indoor location tracking
 • Tekstberichten versturen
 • Alarmknop
 • Man down, die automatisch een oproep tot hulp uitbrengt wanneer de radio voor een bepaalde tijd ondersteboven ligt.
 • Lone worker, de medewerker dient op een vast tijdstip een knop in te drukken om aan te geven dat hij bij bewustzijn is.
 • Koppeling brandmeldcentrale
 • Bedienen of openen of deur of slagboom

Heeft u specifieke wensen of behoefte aan een functie die hierboven niet genoemd wordt? Wij kijken graag of wij deze functionaliteit voor u kunnen ontwikkelen.

Of u nu voor het eerst portofoons aanschaft of uw huidige netwerk wilt vervangen een wij ondersteunen en begeleiden u graag met onze kennis en ervaring. Neem voor meer informatie over het maken en onderhouden van een succesvol portofoon netwerk contact op met Disseldorp Techniek voor advies en een vrijblijvende demo.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

  Vragen of een offerte ontvangen?

  Klant info