• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
 • Neem contact op:085 071 6302

Bodycams de-escaleren en voorkomen incidenten in het openbaarvervoer

28 februari, 2022


HTM heeft officieel de door Disseldorp Techniek geleverde ZEPCAM bodycam oplossing in gebruik genomen. HTM verzorgt het openbaar vervoer per stadsbus en tram in de Haagse regio. De bodycams zijn een toevoeging voor de boa-controleurs om te de-escaleren en incidenten te voorkomen. De bodycams helpt het veiligheidsgevoel van de reiziger 

De uitdaging: veiligheid voor zowel reizigers als medewerkers service en veiligheid 

De boa-controleurs van HTM-hebben veel ervaring met interactie met het reizigerspubliek. Zij hebben helaas ook regelmatig te maken met gespannen, boze of agressieve passagiers tijdens hun dagelijkse taken. Hun handelen is er steeds op gericht te de-escaleren. De camera’s die in trams en bussen hangen leggen niet altijd de volledige interactie vast, wat resulteert in beperkt bruikbaar bewijs voor vervolging als er sprake is van een escalatie.

HTM wilde daarnaast het gevoel van veiligheid voor alle reizigers in bus en tram vergroten, wat leidde tot de implementatie van een bodycam-oplossing.

De oplossing: bodycams om te de-escaleren en incidenten te voorkomen

De ZEPCAM T2+ bodycams bieden:

 • Uitstekende videobeelden met heldere audio
 • Beeldkwaliteit die goed is, zelfs in donkere gebieden en met reflecties van bus- en tram ramen
 • Beeldmateriaal met een minuut vooropname, waardoor betere en meer bewijsverzameling mogelijk is
 • Een middel die personeel kan helpen beschermen door de-escalatie en het voorkomen van incidenten, die zich in de eerste maand al meerdere keren hebben voorgedaan
 • Een middel waarmee medewerkers bewijs kunnen vastleggen wanneer dat nodig is

In training en in het veld gebruiken HTM-medewerkers de ZEPCAM T2+ bodycam als hulpmiddel naast de tactieken van de-escalatie die ze heel goed kennen. De bodycams helpen de medewerkers om een ​​escalerende situatie op een positieve manier te beïnvloeden. Dit doen ze door:

 • Duidelijke vermelding van de aanwezigheid van de bodycam
 • Reizigers waarschuwen voor activering wanneer ze zich onveilig voelen, of wanneer ze de noodzaak zien om de bodycam te activeren
 • Vermelden dat de bodycam nu opneemt en de afgelopen minuut van de interactie heeft opgenomen via de pre-opnamefunctie
 • Het stoppen van de opname en dit duidelijk aangeven wanneer een situatie terugkeert naar een beschaafde interactie om te laten zien dat de terugkeer naar een beschaafde interactie wordt gewaardeerd door de medewerkers.

Wanneer mensen weten dat ze worden gefilmd, of als ze worden gewaarschuwd dat een bodycam op het punt staat van opnemen, zijn ze over het algemeen meer respectvol en kalmer. Naast de verschillende waarschuwingen, stelt dit HTM OV-medewerkers in staat om een ​​escalerende situatie positief te beïnvloeden. 

Wilt u ook succesvol aan de slag met ZEPCAM T2+  bodycams en hier volledig in ondersteund worden door Disseldorp Techniek? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

  Vragen of een offerte ontvangen?

  Klant info