• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302
Trunking portofoon systeem of conventioneel systeem?

Trunking portofoon systeem of conventioneel systeem?

20 augustus, 2018


In deze blog vertellen wij u alles over de verschillen tussen een trunking portofoon systeem en een conventioneel systeem met versterkers. Na het lezen van deze blog weet u welk systeem het beste binnen uw organisatie past.

Conventionele systemen

Het conventionele portofoon systeem is het eenvoudigste van beide en werkt met een enkele of meerdere versterkers. Een conventioneel systeem heeft speciale kanalen voor specifieke groepen en gebruikers en de gebruiker selecteert handmatig het gewenste kanaal. Kanaal 1 kan bijvoorbeeld worden toegewezen aan de beveiliging, terwijl kanaal 2 mogelijk voor de BHV is, de gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste kanalen.

De gebruikers kunnen elk van de beschikbare kanalen gebruiken, ervan uitgaande dat niemand anders het kanaal momenteel gebruikt. Als een andere gebruiker het zelfde kanaal in gebruik heeft, moet de gebruiker wachten totdat de ander zijn bericht heeft afgesloten. Dit zorgt er voor dat  er een lange wachtrij kan ontstaan met gebruikers die een bericht willen doorgeven.

Het maximum aantal gebruikers voor dit systeem is afhankelijk van het aantal kanalen. Conventionele systemen zijn meestal het meest geschikt voor bedrijven, organisaties of openbare veiligheidsdiensten met een kleiner aantal gebruikers. Over het algemeen kunnen deze systemen maximaal 70 gebruikers per kanaal ondersteunen.

Trunking systeem

Het woord “trunking” vindt zijn oorsprong terug in de dagen van de oude telefoonlijn, toen werd het woord in het Engels gebruikt om een ​​groot aantal gebruikers te beschrijven die een kleiner aantal communicatiepaden of “trunks” delen.

Voor een trunking systeem zijn die communicatiepaden of trunks de kanalen. Een trunking portofoon systeem is een computergestuurd netwerk dat gebruikers automatisch verbindt met beschikbare radiokanalen wanneer ze deze nodig hebben. Wanneer een gebruiker een bericht wilt verzenden, wijst het systeem ze toe aan een beschikbaar kanaal. Hierdoor is de kans kleiner dat hij zal moeten wachten tot het kanaal vrij is, het systeem wijst hem automatisch een vrij kanaal toe.

Het trunking systeem maakt gebruik van repeaters om de signalen opnieuw uit te zenden en de dekking van de portofoons uit te breiden. Met signalen die verder gaan, kunnen portofoons berichten over grotere afstanden verzenden.

Vergelijking

Een goede manier om de verschillen tussen deze twee netwerken te beschrijven, is aan de hand van twee verkeerskruisingen.

Het eerste kruispunt is “conventioneel” en gebruikt een normaal stoplichtsysteem. Wanneer een bestuurder (gebruiker) op de kruising komt en het licht groen is (vrij kanaal), dan is hij vrij om door te gaan. Als het licht rood is (kanaal in gebruik), moet hij wachten totdat het lampje groen wordt om verder te gaan.

De tweede kruising, het trunking systeem is een rotonde. Wanneer een bestuurder dit kruispunt betreedt, komen deze eenvoudig samen tijdens de eerste mogelijke opening in het verkeer, waardoor hun reis efficiënter wordt.

Voordelen van een trunking systeem

Trunking systemen zijn de ideale optie voor grotere organisaties die uitgebreide dekking, flexibiliteit, gemak en privacy in verschillende gespreksgroepen nodig hebben.

Dekking: aangezien het systeem een repeater bevat, kunnen groepen die de frequenties gebruiken over grotere afstanden contact met elkaar maken. Het opnieuw verzenden van signalen helpt de ontvangst net zo goed als het helpt bij bereik. Met versterkers zullen portofoons die een trunking systeem gebruiken ook een sterkere ontvangst ervaren, zelfs in gebieden waar mobiele telefoons niet zouden werken.

Flexibiliteit: Het systeem kan eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van meerdere afdelingen zonder de afzonderlijke groepen samen te voegen.

Gemak: de planning en toewijzing van frequenties door de computer maakt kanalen beschikbaar wanneer groepen klaar zijn. Op elk willekeurig moment wordt een groep automatisch doorgestuurd naar de frequentie die op dat moment open is, zodat gespreksgroepen de signalen kunnen gebruiken wanneer ze deze nodig hebben.

In conventionele systemen kunnen gebruikers hun tijd verspillen met het wachten tot het moment dat zij kunnen spreken. Trunking vermindert verspilde tijd door een beschikbaar kanaal te vinden en de selectie voor hen te maken.

Privacy: door groepen toe te wijzen aan specifieke frequenties, kunt u meer privégesprekken voeren zonder dat u bang hoeft te zijn dat een andere gespreksgroep een gesprek afluistert of verstoort.

Wanneer u over wilt gaan tot de aanschaf van een conventioneel of trunking systeem houd dan rekening met het soort gebruik en de omvang van uw team, nu en in de toekomst. Portofoons bieden gebruikers een betrouwbaar communicatiemiddel en met het trunking systeem wordt dit nog beter.  Uw portofoons zullen productiever worden gebruikt, waardoor uw gehele bedrijfsvoering efficiënter zal worden.

Wilt u vrijblijvend meer informatie over welk type systeem het beste bij uw organisatie past? Neem gerust contact met ons op via info@disseldorptechniek.nl of 070-3368750.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info