• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
 • Neem contact op:085 071 6302

Private LTE versus Publieke LTE

1 februari, 2024


De technologie van Long-Term Evolution (LTE) heeft een revolutie teweeg gebracht op de manier waarop we toegang krijgen tot gegevens en deze delen. Voor het eerst geïmplementeerd in de draadloze communicatiestandaard van de vierde generatie (4G), biedt 4G LTE snelle data- en spraak communicatie via mobiele netwerken. LTE wordt doorgaans gebruikt in openbare mobiele netwerken, maar het wordt ook toegepast in private netwerken. Laten we nu eerst verder definiëren wat de Private LTE versus Publieke LTE zijn.

GSM LTE mast

LTE Mast

Gebruiksscenario’s van LTE

De LTE-standaarden werden overgenomen door providers rond 2010, en 4G LTE-mobiele netwerken hebben hun levensvatbaarheid bewezen. 4G LTE-technologie maakt een breed scala aan gebruiksscenario’s mogelijk in verschillende sectoren, zoals:

Mobiele internettoegang

 • Videostreaming
 • VoLTE (Voice over LTE)
 • Push to talk (Portofoons)
 • Mobiel gamen
 • Internet of Things (IoT) connectiviteit
 • Werken op afstand en samenwerken
 • Openbare veiligheid en nooddiensten
 • Vlootbeheer en voertuigtelematica
 • Digitale bewegwijzering en reclame

Belangrijkste kenmerken van 4G LTE:

Als een betrouwbare en breed beschikbare connectiviteitsoplossing blijft 4G LTE innovatie stimuleren en ervaringen verbeteren in verschillende sectoren en het dagelijks leven. Veel ontwikkelaars kiezen 4G LTE als de ideale communicatiestandaard voor hun apparaten vanwege de volgende functies:

 • Topsnelheden tot 100 Mbps zijn mogelijk met 4G LTE.
 • De latentie in 4G LTE-netwerken is ongeveer 50 milliseconden.
 • 4G LTE maakt gebruik van het beschikbare spectrum van 600 MHz tot 2,5 GHz.
 • De kenmerken van 4G LTE-netwerken zijn wijdverbreid aangenomen en wereldwijd beschikbaar. Hoewel de dekking van 4G beperkt kan zijn in landelijke gebieden, is deze nog steeds toegankelijker dan 5G.

Wat is Publieke LTE?

Publieke LTE is een commerciële dienst die wordt geleverd door mobiele netwerkexploitanten (MNO’s) voor het grote publiek. Het is de meest gangbare vorm van LTE en wordt door miljarden mensen wereldwijd gebruikt. Openbare LTE-netwerken zijn ontworpen om snelle data- en spraakcommunicatiediensten te bieden aan mobiele apparaten, zoals machines, portofoons, smartphones, tablets en laptops.

Bovendien zijn publieke LTE-netwerken gelicentieerd door de overheid, en MNO’s moeten strenge regels volgen om de kwaliteit van de dienstverlening en de beveiliging te waarborgen. Deze netwerken zijn meestal beschikbaar voor het publiek via abonnementen, en de dekkingsgebieden worden bepaald door de MNO’s.

Publieke LTE-netwerken zijn ook ontworpen om gelijktijdig een groot aantal apparaten te verwerken. Ze zijn geoptimaliseerd voor hoge bandbreedte en lage latentie, waardoor ze ideaal zijn voor datarijke toepassingen, zoals videostreaming, online gaming en cloud computing. Publieke LTE-netwerken bieden ook een breed scala aan diensten, zoals voice over LTE (VoLTE), short message service (SMS), multimedia messaging service (MMS) en mobiele hotspots.

Wat is private LTE?

private LTE is een draadloze communicatietechnologie die is ontworpen voor privatenetwerken. private-LTE-netwerken zijn eigendom van en worden beheerd door bedrijven, organisaties of overheden. Ze zijn ontworpen om snelle data- en spraakcommunicatiediensten te bieden aan een specifieke groep gebruikers, zoals machines, apparatuur of werknemers.

private-LTE-netwerken kunnen gelicentieerd of ongelicentieerd zijn, afhankelijk van de eisen van de eigenaar. Ze zijn flexibeler en aanpasbaarder dan publieke LTE-netwerken. private-LTE-netwerken kunnen worden aangepast aan specifieke behoeften, zoals dekkingsgebied, datasnelheid en beveiliging. Ze kunnen ook worden geïntegreerd Wi-Fi, Ethernet en Bluetooth.

De adoptie van private-LTE-implementatie neemt toe. Deze groei is te danken aan het feit dat private-LTE ideaal is voor bedrijven en organisaties die betrouwbare draadloze communicatiediensten met hoge snelheid nodig hebben voor kritieke toepassingen. Zoals productie, logistiek en openbare veiligheid. private-LTE-netwerken kunnen ook worden gebruikt in afgelegen gebieden waar publieke LTE-netwerken niet beschikbaar zijn.

De belangrijkste verschillen

 • Eigendom: Publieke LTE-netwerken zijn eigendom van en worden beheerd door MNO’s, terwijl private-LTE-netwerken eigendom zijn van en worden beheerd door bedrijven, organisaties of overheden.
 • Reguleringen: Publieke LTE-netwerken zijn gelicentieerd door de overheid, en MNO’s moeten strenge regels volgen om de kwaliteit van de dienstverlening en de beveiliging te waarborgen. private-LTE-netwerken kunnen gelicentieerd of ongelicentieerd zijn, afhankelijk van de eisen van de eigenaar.
 • Aanpasbaarheid: private-LTE-netwerken zijn flexibeler dan publieke LTE-netwerken. Het kan worden aangepast aan specifieke behoeften, zoals dekkingsgebied, datasnelheid en beveiliging.
 • Beschikbaarheid: Publieke LTE-netwerken zijn breed beschikbaar voor het grote publiek via abonnementen. private-LTE-netwerken zijn alleen beschikbaar voor een specifieke groep gebruikers, zoals werknemers, apparaten of machines. De keuze tussen private en publieke LTE voor uw ontwikkeling hangt af van uw specifieke eisen, middelen en de aard van uw project.
 • Eigendom en controle: private-LTE-netwerken bieden volledig eigendom en controle aan de organisaties die ze implementeren. Dit kan voordelig zijn als u volledige controle wilt hebben over netwerkbeheer, beveiliging en aanpasbaarheid. Publieke LTE is daarentegen beheerd door MNO’s en bied een meer hands-off benadering voor netwerkbeheer.
 • Beveiliging en privacy: private-LTE-netwerken kunnen verbeterde beveiligings- en privacymaatregelen bieden. Dit is vooral belangrijk voor sectoren die gevoelige gegevens verwerken of actief zijn in sterk gereguleerde omgevingen. Met een private-LTE-netwerk hebt u meer controle over beveiligingsprotocollen, encryptie en toegangsbeheer.
 • Netwerkdekking en beschikbaarheid: Publieke LTE-netwerken hebben een bredere dekking en beschikbaarheid. MNO’s investeren zwaar in netwerkinfrastructuur om een brede dekking te garanderen. private-LTE-netwerken kunnen beperkter zijn qua dekking, vooral in afgelegen of moeilijk bereikbare locaties. Overweeg de geografische reikwijdte van uw ontwikkeling en de beschikbaarheid van publieke LTE-dekking in die gebieden.
 • Schaalbaarheid en verkeersbeheer: Publieke LTE is ontworpen om hoge verkeersbelastingen en grote gebruikersgroepen aan te kunnen. Waardoor het geschikt is voor toepassingen die schaalbaarheid vereisen en een hoog aantal gelijktijdige gebruikers ondersteunen. private-LTE wordt aangepast aan uw specifieke eisen, waardoor meer gericht verkeersbeheer en toegewijde middelen voor uw ontwikkeling mogelijk is.
 • Aanpasbaarheid en integratie: private-LTE-netwerken bieden meer flexibiliteit voor aanpassing en integratie. Dit is met name relevant als u specifieke technische eisen heeft of als u het LTE-netwerk naadloos wilt integreren met andere technologieën of apparaten.

Samenvatting

Samenvattend zijn dit twee communicatietechnologieën die zijn ontworpen voor verschillende doeleinden. Publieke LTE is ontworpen om snelle data- en spraakcommunicatiediensten te bieden aan het grote publiek. Terwijl private-LTE hoge snelheid en betrouwbaarheid bied aan een grote groep gebruikers. Private-LTE is flexibeler dan publieke LTE en wordt gebruikt in afgelegen gebieden waar publieke LTE-netwerken niet beschikbaar is of niet aan de eisen voldoet.

V00r meer informatie zie de private LTE van Motorola Solutions.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

  Vragen of een offerte ontvangen?

  Klant info