• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302
Portofoons zijn digitaal nog beter

Portofoons zijn digitaal nog beter dan analoog

26 februari, 2016


Portofoons zijn digitaal nog beter

Verbeterde geluidskwaliteit door digitale portofoons

De verbeterde geluidskwaliteit is een van de belangrijkste redenen om digitale portofoons te gaan gebruiken binnen uw bedrijf. Vooral in omgevingen waar portofoons worden gebruikt door personeel wat zich constant verplaatst over grote afstanden en het noodzakelijk is om in directe verbinding te blijven. In luidruchtig omgevingen hebben de digitale portofoons hun meer waarde bewezen.

Denk aan bouwplaatsen met luidruchtige machines en voertuigen of fabrieken met lawaaierige productielijnen. Elke locatie waar je moet schreeuwen om te worden gehoord is een betere audiokwaliteit van belang. Lawaaierige situaties hebben de verbetering van digitale portofoons aangetoond. Wanneer uw bedrijf in dergelijke omstandigheden werkt is het upgraden naar een digitaal portofoon netwerk een grote winst. Ook binnen bedrijven waar het minder lawaaierig is zal de helderheid van digitale portofoons tot aan de grenzen van het dekkingsgebied gelijk blijven. Dit voorkomt dat er misverstanden ontstaan door onduidelijke communicatie. Dit is van groot belang als er snel gehandeld moet worden of in een kritische situaties bij een ongeval.

Waarom is de spraak kwaliteit van digitale portofoons beter?

Met analoge portofoons wordt onze stem overgedragen door radiosignalen. U krijgt de stem van de persoon precies zo te horen zoals hij klinkt. Onderbrekingen en obstakels beperken de dekking waar door het bereik aanzienlijk minder wordt. De digitale portofoon maakt een elektronische versie van onze stem. De vocoder in de portofoon zet traditionele analoge spraaksignalen om in positieve en negatieve binaire signalen, en zendt deze digitale informatie door aan de andere portofoons. De vocoder aan de andere kant zet het signaal om in digitale data, het signaal gaat van analoog naar digitaal naar analoog en terug.

Wanneer de afstand tussen analoge portofoons oploopt zal de signaal sterkte afnemen. De vocoder van de digitale portofoon heeft een bit foutcorrector, dit is een hulpmiddel die spraaksignalen opnieuw monteert. Wanneer de portofoons steeds verder en verder uit elkaar verplaatsen, zal de bit foutcorrectie er voor zorgen dat de spraak kwaliteit niet afneemt zoals bij een analoge portofoon. Vandaar dat in tegenstelling tot de analoge portofoon de geluidskwaliteit constant blijft ook op de rand van het dekkingsbereik.

Uiteindelijk wordt het aantal bit fouten groter dan het aantal correcties naar maten de portofoons zich verder uit elkaar bewegen en het signaal eindigt, net als bij de mobiele telefoon. Wanneer een digitale portofoon buiten bereik is zal hij volledig het signaal verliezen. Binnen het dekkingsgebied is de signaal overdracht van de digitale portofoon beter als bij de analoge portofoon. Het verliezen van het analoge signaal kan erg vervelend zijn als het enigste wat je hoort geknetter en ruis is.

Het verminderen van achtergrondgeluid

Eén van de grote tekortkomingen van een analoge portofoon is dat wanneer je de knop in drukt om te praten, zowel uw stem als alle achtergrond geluiden worden door gezonden naar de ontvanger. Denk bijvoorbeeld aan situaties als drukke omgevingen en buitenwerken waar je last hebt van wind geruis langs de microfoon. Deze onderbrekingen kunnen leiden tot irritatie en gespannen communicatie.

Een digitale portofoon is ontworpen om de achtergrond geluiden er vele malen beter uit te filteren dan de analoge portofoons. De vocoder herkent de menselijke stem en onderdrukt alle andere geluiden. Dit kan omdat de vocoder is geprogrammeerd om het geluid van pratende mensen te identificeren. Denk bijvoorbeeld aan een circuit waar een lading bulderende motoren voorbij razen. Een analoge portofoon is dan bijna waardeloos vanwege de achtergrondruis, maar digitale portofoons van Motorola en Hytera zijn nog steeds bruikbaar omdat de achtergrondruis onderdrukt wordt. Voor de gebruikers van portofoon is dit waar het om gaat, en dat is de reden waarom het gebruik van de digitale portofoon een verschil kan maken voor de meeste Bedrijven.

Disseldorp Techniek zorgt er voor dat u nog beter in verbinding staan door middel van de digitale portofoon. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info