• Ons adres:Kleveringweg 31, Delft
  • Neem contact op:015 364 8958
Portofoons, Tips bij het aanschaffen van portofoons voor uw bedrijf

Portofoons aanschaffen

6 juni, 2018


In deze blog bespreken we specifieke aspecten die essentieel zijn tijdens de beslissingen die genomen moeten worden bij de aanschaf van een nieuw portofoonnetwerk. Bij de aanschaf van nieuwe portofoons is het altijd goed om in gesprek te gaan over wat u al in gedachte heeft, wij ondersteunen en adviseren u graag tijdens dit proces.

Vergunning Agentschap Telecom

Bij de aankoop van professionele portofoons is onder alle omstandigheden een vergunning vereist. Deze vergunning is vaak goedkoper dan u denkt, voor de aanvraag van de frequentie betaald u eenmalig 156 euro en per frequentie betaald u 59 euro per jaar. Als u besluit om uw portofoonnetwerk bij ons aan te schaffen helpen wij u kosteloos met het invullen van de aanvraagformulieren.

Licentievrije portofoons

Veel mensen worden vaak geïntimideerd door de gedachte een zendvergunning te moeten bezitten en kiezen daarom voor het goedkopere alternatief, de licentievrije portofoon. In de meeste gevallen bied deze portofoons niet voldoende bereik en functies voor de professionele gebruiker.

Dit type portofoon is vooral geschikt voor privégebruik en korte afstanden. Een licentievrije portofoon biedt niet dezelfde privacy voordelen als zijn grote broer, de portofoon met vergunning. Bij het zenden op frequenties met vergunning worden alle berichten vaak versleuteld en beveiligd, wat betekent dat er weinig tot geen kans is om af te luisteren. Dit is niet het geval voor de licentievrije portofoon, aangezien iedereen met een licentievrije portofoon in uw omgeving in staat is om uw gesprekken te horen. Doordat een licentie vrije portofoon slechts 0,5W kan zenden heeft hij een aanzienlijk lager bereik.  Hierdoor heeft hij moeite om gebouwen binnen te dringen, wat betekent dat gesprekken vaak gemist kunnen worden of grotendeels onduidelijk zijn vanwege hun gebrek aan vermogen.

Welke portofoons heeft u momenteel?

Als u al een bestaande vloot van portofoons hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bestaande portofoons met de nieuwe kunnen werken. Meerdere factoren kunnen hierbij een rol spelen, zoals analoge of digitale signalering, frequentietype en de fabrikant.

Veel bedrijven zijn momenteel bezig met het overschakelen van analoog naar digitaal. Er zijn op dit moment veel portofoons op de markt die zowel digitaal als analoog kunnen werken zoals de Motorola DP1400. Hiermee kunt u op een later tijdstip wanneer alle oudere portofoons zijn vervangen omgeschakeld op digitaal te werken. Digitale portofoons zorgen voor een heldere en meer superieure geluidskwaliteit.

UHF en VHF kan gezien worden als het verschil tussen een voertuig dat op benzine rijdt en een die op diesel rijdt. Beide hebben voordelen, VHF is ideaal voor werk op de boerderij en andere communicatie in de buitenlucht. UHF wordt aanbevolen voor omgevingen in de bebouwde kom, waar communicatie nodig is in en om gebouwen zoals in een kantoor of hotel. In overeenstemming met de vergelijking met voertuigen, zal een VHF niet samen met een UHF werken vanwege het verschil in frequentiebereik, daarom is het belangrijk dat het juiste frequentietype wordt gekocht om ervoor te zorgen dat alle portofoons samenwerken.

Hoeveel groepen gebruiken de portofoon?

Afhankelijk van het aantal groepen die gebruik maken van de portofoons kan dit een invloed hebben op het aantal kanalen dat moet worden aangewezen. Voor kleinere bedrijven is het mogelijk dat uw bedrijf slechts één kanaal nodig heeft om te communiceren, maar als u zich binnen een bedrijf met meerdere sectoren bevindt, kunnen er meerdere kanalen worden geprogrammeerd om te voorkomen dat er chaos op het kanaal ontstaat. Als er meerdere kanalen in uw communicatiesysteem moeten worden geprogrammeerd zorgt het dubbele monitorfunctie er voor dat een prioriteitskanaal ten allen tijden wordt bewaakt, zodat niemand belangrijke berichten mist.

Extra functies

Een portofoon met extra functies verhoogt uiteraard de prijs. Afhankelijk van de omgeving waarin u werkt is de prijs vaak niet te vergelijken met de extra veiligheidsvoordelen. In omgevingen waar zware machines worden gebruikt, kan het een voordeel zijn om uw werknemers een portofoon te laten gebruiken met een Lone Worker of Man Down-functie. Beide functies werken op een vergelijkbare en controleren het activiteitsniveaus van de gebruiker. Als de portofoon gedurende een vooraf ingestelde periode inactief is of op zijn kant ligt, klinkt er een piep, als er nog steeds niet op wordt gereageerd, wordt een waarschuwing verzonden naar een basisstation of andere portofoons in het netwerk die hen op de hoogte stellen van de situatie.

GPS is een optie die kan worden gebruikt in samenwerking met de eerder genoemde Lone Worker en Man Down. GPS volgt de locatie van de portofoons binnen het netwerk, zodat het basisstation de bewegingen van de werknemers kan volgen om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren. Sommige portofoons hebben ook Bluetooth-mogelijkheden, waardoor het gebruik van draadloze accessoires mogelijk is. Dit betekent dat bewegingen van medewerkers niet aan kabels gebonden zijn, dit kan van belang zijn in de beveiliging of horeca.

Begroting

Veel bedrijven hebben vaak een limiet op het bedrag dat ze bereid zijn te besteden aan communicatieapparatuur. Uw budget enigszins oprekken zorgt voor duidelijkere communicatie tussen werknemers waardoor zowel de efficiëntie als de veiligheid op de werkplek verbeteren. Het verschil in prijs tussen vergunningsvrije portofoons en portofoons met vergunning is op langer termijn slechts marginaal. Portofoons met vergunning  zullen langer meegaan, omdat de bouw kwaliteit hoger is en beter geschikt voor ruwere werkomgevingen waar de portofoons van een aanzienlijke hoogte kunnen vallen of ondergedompeld kunnen worden in water.

Hoewel de aanschaf van portofoons van professionele kwaliteit op het moment misschien een grote investering lijkt, zijn deze portofoons gemaakt volgens de hoogst mogelijke veiligheidsnormen die ervoor zorgen dat deze erg lang mee te gaan. De licentiekosten zijn vaak iets dat potentiële kopers van portofoons van professionele kwaliteit afschrikt, maar zoals eerder vermeld, komt dit uit op slechts eenmalig 156 euro en per frequentie 59 euro per jaar.

Als u meer informatie wilt over de verschillende mogelijkheden die portofoons bieden voor uw bedrijf neem dan gerust contact met ons op via 070-3368759 of via onze contactpagina. Wist u dat u ook kunt kiezen voor portofoons huren bij Disseldorp Techniek? Vraag ons naar de mogelijkheden!

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 015 364 8958

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info