• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
 • Neem contact op:085 071 6302
Portofoon bereik verbeteren met Repeaters, Antennes en versterkers

Portofoon bereik verbeteren met Repeaters, Antennes en versterkers

11 april, 2016


Een van de meest uitdagende problemen bij het gebruik van portofoons is het bereik van de portofoon. Je kunt de wetten van de natuurkunde nu eenmaal niet bevechten. Onder bijzondere omstandigheden verplaatsen portofoon signalen zich op een bijzondere manier. Als je deze principes schendt verdwijnt of eindigt het gesprek helemaal.

Afhankelijk van het soort portofoon dat u gebruikt, uw repeater netwerk, het ontwerp van de antenne, obstakels en het terrein kan een portofoon bereik hebben van een paar honderd meter tot enkele kilometers. Als uw werknemers consequent verbinding verliezen omdat ze te ver weg zijn, kunt u profijt hebben van een uitbreiding van het effectieve bereik van uw portofoons. Om ervoor te zorgen dat u investeert in de juiste uitbreidingen om het bereik te vergroten is het belangrijk om de basis principes van de portofoon te begrijpen.

Wat bepaalt het bereik van een portofoon?

Meerdere factoren hebben invloed op de portofoon zoals:

 • De kracht van de portofoon
 • Het ontwerp van uw antenne installatie
 • De frequentieband van de portofoon
 • Gebouwen en bouwwerken van bijvoorbeeld beton, metaal en glas
 • omringend terrein
 • Binnen of buiten gebruik

Het is essentieel om al deze factoren af te wegen wanneer u probeert om het signaalverlies op te lossen in uw portofoon netwerk. De volgende stappen zullen helpen om erachter te komen hoe u het probleem kunt oplossen of bereik verlies te voorkomen.

Portofoon keuze

Consumenten en professionele portofoons hebben tussen de 1 en 5 watt aan vermogen. Afhankelijk van het verwachte dekkingsgebied, loont het vaak te investeren in een krachtige portofoon. Het is ook een goed idee om voor digitale portofoons te kiezen. Digitale portofoon leveren een beter signaal naar de rand van het dekkingsgebied, wat het bereik uitbreid omdat hij effectiever kan communiceren over lange afstanden.

Het Antenne Systeem

Het verbeteren van uw antenne systeem is een van de beste manieren om de prestaties van uw portofoons te verbeteren. Denk na over hoe een radiosignaal zicht verplaatst, het gaat in een rechte lijn die kan worden geblokkeerd door gebouwen, heuvels, bomen of andere natuurlijke of door de mens gecreëerde obstakel.

Om het bereik te optimaliseren en maximaliseren dient de antenne zo hoog mogelijk te staan. Dit verhoogt de zichtlijn met de portofoon en zorgt voor een betere en krachtiger signaal. Met een effectief antenne systeem kan alleen het verplaatsen naar een hoger punt het bereik al enorm vegroten.

Plaats een Repeater

Als het wijzigen of aanpassen van de antenne niet voldoende is, is het waarschijnlijk tijd om één of meerdere repeaters te installeren om het signaal te versterken. Een repeaters verzend en ontvangen op twee verschillende frequenties, één die het signaal ontvangt en een andere die de signalen verzend. Wanneer u een repeater ingebruikt neemt, moeten de portofoons die er aan gekoppeld worden hier op worden geprogrammeerd om te zenden op de frequentie van de repeater.

Veel bedrijven gebruiken repeaters, waaronder:

 • Fabrieken en distributiecentra
 • Commerciële en schoolcampussen
 • ziekenhuizen
 • Stadions

Elke situatie waar het bereik van enkel de portofoon niet voldoende is geeft een repeater uitkomst.

Heeft een VHF of UHF portofoon beter bereik?

Portofoons werken binnen VHF (Very High Frequency; 30-300 MHz) en UHF (Ultra High Frequency, 300 MHz tot 3 GHz). VHF golflengtes zijn langer, waarmee de signalen grotere afstanden kunnen afleggen, maar ze zijn minder effectief in sterk bebouwde gebieden. UHF golflengten zijn korter, waardoor ze makkelijker door beton, metaal, hout en andere obstakels heen kunnen dringen dan VHF. Over het algemeen is UHF populairder omdat het zorgt voor een beter allround signaal. De meeste portofoons  van Motorola en Hytera zijn verkrijgbaar in VHF of UHF, dus het is een goed idee om beide te testen om te zien welke beter geschikt is voor uw omgeving.

Het maakt niet uit waar en hoeveel bereik u nodig heeft, Disseldorp Techniek levert de apparatuur, diensten en expertise.

Wilt u vrijblijvend advies op locatie? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

  Vragen of een offerte ontvangen?

  Klant info