• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302
Zepcam T2 bodycam

Hoe bodycams de arbeidsomstandigheden verbeteren

26 maart, 2024


Hoe bodycams de arbeidsomstandigheden verbeteren

Door de wereldwijde personeelstekorten zijn bedrijven voortdurend op zoek naar verbeteringen van de arbeidsomstandigheden. Verschillende sectoren, van de detailhandel tot de rechtshandhaving, hebben bodycam-oplossingen geïmplementeerd om een antwoord te bieden op de toenemende problemen op het gebied van veiligheid en tevredenheid. Maar hoe verbeteren bodycams precies de arbeidsomstandigheden?

Werknemers in veel eerstelijnssectoren vragen om verdere implementatie van bodycam-oplossingen. Dit komt voort uit het grote succes van bodycam programma’s in wetshandhavingdetailhandelgezondheidszorghulpdiensten en meer. Met voordelen als verhoogde veiligheid, beveiliging en ondersteuning zijn veel industrieën geïnteresseerd in de aanschaf van bodycams voor hun eigen werknemers. Niet alleen om het personeel te beschermen, maar ook om het groeiende aantal ziekmeldingen en burn-outs aan te pakken, en om hen op lange termijn te behouden als gelukkige, tevreden werknemers.

Veiligere, betere werkomstandigheden met bodycam-oplossingen

“Camera’s hebben een beschavend effect: zowel burgers als werknemers gedragen zich beter als ze de kans erkennen dat ze worden opgenomen.Dr. Dombkowski | Universiteit van Cambridge

Werknemers en hun managers in vele bedrijfstakken hebben vastgesteld dat bodycams de veiligheid aanzienlijk verbeteren, wat resulteert in een grotere arbeidstevredenheid. Enkele succesverhalen:

  • onderzoek naar Belgische politie bodycams toonden grote steun door een afnemend aantal incidenten, evenals bewijzen van hun acties, die hun politietaken ondersteunen
  • onderzoek naar Nederlandse politie bodycams is gebleken dat tot de helft van alle incidenten wordt voorkomen met bodycams, wat het politiewerk gemakkelijker en minder tijdrovend maakt
  • detailhandelaren zoals Laarzen en Doel ontdekten dat bodycams de hoeveelheid verbale en fysieke agressie drastisch verminderen, en hebben ze vanaf 2022 permanent ingevoerd.
  • onderzoek naar de Britse openbaar vervoer sector toont een bijna 50% vermindering van verbaal of fysiek geweld, en gelukkiger werknemers als resultaat.
  • hulpdiensten een proef met bodycams opgezet: na slechts één maand vond 96% procent van de werknemers ze nodig en nuttig, met algemene verbeteringen van de werkomstandigheden

Bodycam gezondheidszorgBodycams verminderen het aantal verbale en fysieke mishandelingen waarmee frontlijnwerkers te maken krijgen aanzienlijk. Dit verhoogt de algemene veiligheid van het personeel en verbetert de dagelijkse omstandigheden en taken van de werknemers. Als gevolg van minder incidenten zijn er minder ziekteverzuimers of werknemers met een burn-out. Vooral in landen waar bodycams veelvuldig voorkomen, zien steeds meer frontlinieprofessionals bodycams als een noodzakelijk voordeel voor werknemers, en gaan ze specifiek na of een organisatie al een bodycam-programma heeft opgezet. Eenvoudig gezegd heeft iedereen baat bij bodycams: de professional, het publiek en de organisatie waarvoor ze werken.

Voor de goede orde: objectief bewijs via bodycams leidt tot meer zelfvertrouwen bij werknemers.

“De bodycam is mijn ideale metgezel op patrouille. Dit is iemand die mijn objectieve beoordeling van een situatie kan ondersteunen. Er zijn vaak geen getuigen aanwezig en niemand om de feiten te bevestigen, dus dit is een heel gemakkelijk alternatief.” Belgisch hoofdinspecteur

Vooral voor professionals in de frontlinie die met het publiek te maken hebben, is vertrouwen essentieel. Van politieagenten tot treinconducteurs, ze moeten allemaal vertrouwen hebben in hun autoriteit terwijl ze communiceren met het publiek, en in de wetenschap dat er consequenties zullen zijn voor degenen die hun werk hinderen. Met bodycam-oplossingen hebben werknemers er meer vertrouwen in dat als er iets fout gaat, ze bewijs hebben van hun correcte handelen, evenals juridische consequenties voor eventuele agressors.

In Frankrijk, brandweerkorpsen hebben om deze reden bodycams ingevoerd. Slechts een klein percentage van de misdaden tegen brandweerlieden kwam voor de rechter. In 2021 hebben ze een wet aangenomen die alle brandweerkorpsen toestaat bodycams te gebruiken, zodat elk misdrijf tegen hen in volle omvang kan worden bestraft. In België is de situatie zo erg geworden dat 25% van alle werknemers op nationaal niveau overwegen momenteel de dienst te verlaten. De redenen? Teveel incidenten en geen gerechtigheid voor degenen die tijdens hun werk worden aangevallen.

Bodycams bieden een veilige, GDPR-conforme manier om bewijs van wangedrag vast te leggen, acties van werknemers te verdedigen en hen te ondersteunen bij een incident.

Veiligere werkomstandigheden met livestreaming bodycams door directe en continue ondersteuning

Sommige van de nieuwste bodycams hebben livestreaming mogelijkheden voor directe en continue ondersteuning. Brandweerparamedici, wetshandhaversbeveiligers en ingenieurs kan veel voordeel halen uit livestreaming technologie. Sommige eerste onderzoek blijkt dat frontlijnwerkers graag livestreaming bodycams gebruiken en zich meer gesteund voelen door het team en de organisatie. Er werd geconstateerd dat livestreaming het werk beter en efficiënter maakt, dankzij de steun van senior collega’s, deskundigen en anderen, wat resulteerde in snellere, beter geïnformeerde acties in het veld.

Het scala aan beroepen waarbij livestreaming bodycams een positieve invloed kunnen hebben op de arbeidsomstandigheden is zeer breed. Elk beroep dat input van buitenaf, samenwerking op afstand of situationeel bewustzijn vereist, kan positief worden beïnvloed door de toevoeging van livestreaming bodycams. Meer directe ondersteuning, wanneer daar behoefte aan is, resulteert in meer arbeidstevredenheid voor frontlijnwerkers. Met de wetenschap dat het hele team achter hen staat, verbeteren de werkomstandigheden en kan elk team, of het nu gaat om het verrichten van een arrestatie of het repareren van cruciale infrastructuur, beter met elkaar samenwerken en elkaar ondersteunen.

Bekijk onderstaande video waarin onze collega Danny een korte uitleg geeft over het kiezen van de juiste bodycam 

Bekijk ook de website van Zepcam en ontdek wat de bodycam nog meer te bieden heeft. Hier vindt u alle technische specificaties en highlights. Naast al deze informatie kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies, zodat u met zekerheid de juiste keuze maakt voor uw organisatie. Direct onze productpagina bekijken? Klik hier voor de link naar de Zepcam Bodycam pagina.

Wilt u meer informatie over bodycams en de arbeidsomstandigheden, vrijblijvend advies of een persoonlijke afspraak? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info