• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
 • Neem contact op:085 071 6302
Bodycam gezondheidszorg

De voordelen van bodycams voor de gezondheidszorg en paramedici

12 maart, 2024


Bodycam gezondheidszorg

De voordelen van een bodycam voor de gezondheidszorg zijn onder meer:

 • veiligheid
 • GDPR-conform bewijs
 • gegevensbeveiliging
 • mogelijkheden voor training en livestreaming

Paramedici, verpleegkundigen, ziekenhuisbeveiliging en stagiairs kunnen veel baat hebben bij beveiligde bodycamsystemen die alle interacties registreren wanneer dat nodig is.

Diverse sectoren van de gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk. , Indiade V.S.Australië en Nederland hebben bodycam-oplossingen geïmplementeerd om het hoofd te bieden aan het groeiende aantal aanvallen en onveilige werkomstandigheden. Om agressieve patiënten en omstanders op straat of in het ziekenhuis aan te pakken. Nu nog veel meer mensen de mogelijkheden testen, is het nuttig te ervaren waarom bodycams precies zijn geïmplementeerd, wie er baat bij heeft en wat de resultaten tot nu toe zijn.

Wat zijn de voordelen van bodycams voor de gezondheidszorg en paramedici?

Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van veiligheid?

Het eerste en belangrijkste onderwerp met betrekking tot bodycams in de gezondheidszorg is de veiligheid van personeel en patiënten. Wereldwijd laten verontrustende statistieken een zorgwekkende toename zien van verbaal en fysiek geweld, met gevolgen voor iedereen. Deze mishandelingen komen meestal van omstanders ter plaatse, de patiënt zelf of hun familie en vrienden. De BBC vond 3500 gevallen van mishandeling tegen gezondheidswerkers alleen al in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland, 30 gevallen van fysiek of verbaal geweld per dag werden geregistreerd tegen personeel van hulpdiensten. In Nederland, 75% van gezondheidswerkers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een vorm van misbruik. Deze verontrustende trends hebben werkgevers naar bodycam-oplossingen geleid. Om afschrikken, de-escaleren en registreren elke escalerende interactie met patiënten of omstanders.

Verhogen bodycams de veiligheid van personeel en patiënten?

Van wetshandhavingsinstanties is bekend dat verbaal of fysiek misbruik drastisch verminderd wanneer bodycams aanwezig zijn. In andere industrieën/organisaties zoals detailhandelbrandweerkorpsenbeveiliging zijn er soortgelijke positieve ervaringen. Zoals de ervaringen van Belgische politieagenten aantonen, wanneer omstanders weten dat zij het risico lopen gefilmd en vervolgd te worden met behulp van bodycams, keren zij terug naar beschaafde interactie. Er zijn verschillende effecten werkzaam wanneer bodycams aanwezig zijn, waaronder:

Britse studies over bodycams in de gezondheidszorg (2017 & 2019) toonden aan dat zowel patiënten als medewerkers de bodycams gunstig vonden. Er was een afname van algemene klachten en incidenten, specifiek de ernst van incidenten was veel minder. Het onderzoek gaf aan dat bodycamtechnologie kan helpen om zorgpersoneel te beschermen door het aantal beledigende of gewelddadige incidenten sterk te verminderen, evenals voorzichtige conclusies dat de kosten hiervoor kunnen worden gecompenseerd door minder kosten in verband met ernstige incidenten.

ZEPCAM klanten uit verschillende ziekenhuizen geven aan dat de bodycams hebben bijgedragen tot afschrikking en deëscalatie, wat heeft geleid tot meer veiligheid en een veiliger gevoel. Met bewijs ter ondersteuning van elke werknemer wanneer escalaties zich voordoen.

”De medewerkers die een bodycam gebruiken zijn er echt positief over en melden dat zij zich veiliger voelen wanneer zij de bodycam dragen. We hebben bodycambeelden ook kunnen gebruiken als bewijs in bepaalde zaken waarbij de politie betrokken was of als bewijs voor (valse) klachten van de patiënt, bezoekers of familie van de patiënt.”

Joram Dreef

Unit Coördinator Beveiliging Leids Universitair Medisch Centrum

Worden gevoelige gegevens van patiënten, werknemers en omstanders veilig en legaal opgeslagen en geraadpleegd?

Het antwoord op deze vraag houdt rechtstreeks verband met de specifieke bodycamsystemen die worden gebruikt. Er zijn onbeveiligde of onversleutelde bodycams op de markt die niet voldoen aan de hoge beschermingsnormen voor persoonlijke of medische gegevens. Andere bodycams hebben wel encryptie, maar de toegang tot de beelden (videobeheersoftware) is onbeperkt of niet goed geregeld. Hierdoor is het risico groot dat gegevens en privacywetgeving illegaal worden geschonden. Weer andere aanbieders van bodycams werken in de cloud, waar gegevens worden opgeslagen in landen met potentiële risico’s op inmenging of toegang van buitenaf. Met de juiste zorgvuldigheid kan elke zorgorganisatie bepalen welk beveiligingsniveau zij nodig heeft.

Wanneer bodycam systemen veilig, gecodeerd, met logging en toegangscontrole dan kunt u er zeker van zijn dat ze voldoen aan de nationale voorschriften en veilig kunnen worden gebruikt.

Encryptie (vooral AES of vergelijkbare niveaus) zorgt ervoor dat geen enkele hacker de bodycambeelden kan zien of gebruiken. Ze hebben geen toegang tot de ontcijferingssleutel en een poging tot brute kracht zou meer pogingen vergen dan alle computers ter wereld in een mensenleven kunnen doen.

Logging en toegangscontrole zorgen ervoor dat niemand zonder toestemming toegang heeft tot gevoelige patiënt- of personeelsgegevens. Dit is vooral noodzakelijk bij medische gegevens.

Sommige aanbieders bieden ook on-premise bodycam-oplossingen, wat betekent dat de hardware en software volledig door de organisatie zelf wordt beheerd.

Activiteiten in de cloud zijn ook veilig, mits de opslag en locatie van gegevens volgens de nationale wetgeving worden beheerd. Patiënten- en personeelsgegevens, met inbegrip van beelden en geluid, zijn

 • veilig opgeborgen op de bodycam
 • veilig via docking stations overgebracht naar de beveiligde server.
 • waar alleen bevoegde personen toegang hebben tot bodycam-beelden

Bekijk onderstaande video voor meer informatie betreft de Bodycam & de AVG

Kunnen bodycambeelden worden gebruikt als bewijs tegen agressieve patiënten en omstanders?

Bodycambeelden worden al lange tijd in de rechtszaal gebruikt als bewijs voor overtredingen aan beide zijden van de camera. Voor bijna 20 jaar worden bodycams gebruikt om bewijzen te verzamelen. Dit leidt tot kostenbesparend bewijsmateriaal dat resulteert in vroege schuldbekentenissen en minder klachten over frontline professionals. Advocatenkantoren noemen bodycams zelfs de nieuwe gouden standaard voor bewijswant ze nemen interacties volledig op. Met pre- en/of post-recording functionaliteit nemen ze zelfs tot 120 seconden voor of na activering van de bodycam op.

Bovendien zijn bodycams vaak veel betere ooggetuigen bij elke gebeurtenis, omdat ze niet worden beïnvloed door emoties en het inherente effect daarvan op het geheugen. Tijdens escalerende incidenten met patiënten of omstanders biedt de bodycam een neutrale waarnemer die alles wat door alle partijen is gezegd en gedaan registreert.

Zoals eerder in dit artikel is vermeld, wordt al het bewijsmateriaal voor de rechter toegelaten als een bodycamsysteem voldoet aan alle lokale en nationale wetten. De door bodycams opgenomen beelden worden geaccepteerd en hebben vaak de voorkeur boven ooggetuigenverklaringen. Er wordt tijd en geld bespaard omdat hard videobewijs leidt tot kortere rechtszaken en snellere veroordelingen van daders. Met bodycamsystemen om de handelingen van zorgverleners te beschermen en bewijs te leveren van wangedrag door patiënten of omstanders, kunnen ziekenhuispersoneel, paramedici en zorgverleners hier veel baat bij hebben.

Kunnen bodycams worden gebruikt voor de opleiding van gezondheidswerkers?

Opleiding is een essentieel onderdeel van elk beroep met gegevens als basis. Welke situaties deden zich voor, welke acties werden ondernomen, wat was de reactie van alle partijen op deze acties en hoe werd de situatie uiteindelijk opgelost?

Bodycam beelden, met audio, video en zelfs metadata zoals GPS kan de analyse van situaties of escalaties zeer ten goede komen en gegevens opleveren voor toekomstige best practices. Door bodycambeelden van (inter)acties te analyseren, kunnen werkgevers en personeel beoordelen wat goed ging en wat aandacht behoeft.

Omdat bodycams bovendien veel meer vastleggen dan vaak kan worden onthouden, is er meer informatie beschikbaar. Met een database van bodycambeelden kan de opleiding van nieuw personeel efficiënter en directer verlopen. Een brandweeropleidingscentrum in Nederland gebruikt dagelijks bodycambeelden om het handelen van hun leerlingen te analyseren en te verbeteren, met groot succes.

Hoe kunnen livestreaming bodycams de gezondheidszorg ten goede komen?

Veilige en stabiele livestreaming bodycams zijn een vrij recente en nieuwe ontwikkeling. Slechts enkele aanbieders van bodycams bieden deze mogelijkheid, met verschillende belangrijke voordelen.

Veiligheid

Met beveiligde livestreaming bodycams voor paramedici of ziekenhuispersoneel, veiligheidsfunctionarissen of ordehandhavers kunnen met één klik op de knop direct worden verbonden met een geactiveerde livestream. Wanneer deze met GPS-locatie worden doorgegeven, kan onmiddellijk actie worden ondernomen om medewerkers in gevaar te vinden en te ondersteunen zonder enige uitleg tijdens verhitte momenten. Directe visuele communicatie via livestreaming bodycams blijkt tot snellere en betere reacties te leiden, omdat wat er gebeurt direct wordt doorgegeven en in real time wordt geanalyseerd.

Mogelijkheden voor telemedicine

Een groeiend onderwerp van gezondheidsonderzoek is telemedicine, of diagnose op afstand. Sommige eerste resultaten wijzen erop dat telemedicine een haalbare en effectieve oplossing is, bijvoorbeeld voor paramedici die ter plaatse deskundig advies nodig hebben. Met 4G/ 5G-verbindingen en Wi-Fi-mogelijkheden zijn livestreams stabiel en zeer geschikt voor de diagnose van verschillende aandoeningen en ontwikkelingen.

Bekijk onderstaande video over het maken van de juiste keuze voor een bodycam

Bekijk ook de website van Zepcam en ontdek wat de bodycam nog meer te bieden heeft. Hier vindt u alle technische specificaties en highlights. Naast al deze informatie kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies, zodat u met zekerheid de juiste bodycam keuze maakt voor uw gezondheidszorg organisatie. Direct onze productpagina bekijken? Klik hier voor de link naar de Zepcam Bodycam pagina.

Wilt u meer informatie, over de Bodycam in de gezondheidszorg, vrijblijvend advies of een persoonlijke afspraak? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

  Vragen of een offerte ontvangen?

  Klant info