• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302

De geschiedenis en het ontstaan van de portofoon

20 oktober, 2015


Geen enkele film waar een geheimagent in voorkomt is compleet zonder het gebruik van de portofoon. We hebben allemaal weleens gezien hoe een geheimagent door middel van een portofoon communiceert met zijn adviseur die zijn acties coördineert. De portofoon wordt ook door kinderen veel gebruikt om geheimagent of soldaat te spelen. Maar de portofoon is meer dan alleen een communicatiemiddel voor de geheimagent, binnen de hulpverlening en het alledaagse bedrijfsleven is het je beste partner.

Voorvader van de portofoon

De twee-weg communicatie bestaat sinds 1907 en werd toen al gebruikt door het leger en het bedrijfsleven. De eerste echte twee-weg radio maakte zijn opwachting in 1923 en werd ontwikkeld door hoofdagent Frederik Willem Downie werkzaam in Victoria, Australië. De politie in Victoria waren de eerste gebruikers van de twee-weg radio in hun voertuigen. Het zorgde er voor dat de politie razend snel informatie kon verzenden en op vragen waar ze voorheen om het half uur moesten stoppen om te bellen naar het bureau.

De overgang op de twee-weg radio van Downie was een mijlpaal voor de politie. Het was vanaf nu mogelijk misdaden direct te melden wat de reactie tijd enorm verhoogde. De uitvinding van Downie ging samen met het redden van vele levens en het aanhouden van vele criminelen. Het duurde daarom ook niet lang voordat de politie en hulpdiensten over de gehele wereld gebruik maakte van de Downie radio.

In de loop van de jaren is de twee-weg radio drastisch veranderd. Hoofd agent Frederik Willem Downie maakte de eerste twee-weg communicatie mogelijk, mettertijd hebben anderen zijn uitvinding uitgewerkt tot een compacter en eenvoudiger apparaat met een groter bereik. De twee-weg radio is er tegenwoordig als mobilofoon voor in de voertuigen en handzame portofoon.

De moderne portofoon

De moderne twee-weg radio of portofoon wordt op heel veel verschillende manieren gebruikt. Kinderen kopen portofoons, in de volksmond ook wel walkie-talkies genoemd voor slechts een paar euro per stuk om geheimagentje te spelen. Ambulances, politie auto’s en andere hulpverleners gebruiken ze in hun voertuigen voor het ontvangen en verzenden van informatie. De portofoons zijn niet alleen voor de hulpverleners en spelende kinderen ze worden ook gebruikt door de BHV, beveiliging, transport en in vele andere sectoren is de portofoon onmisbaar.

Wilt u ook gebruik gaan maken van dit onmisbare hulpmiddel met een prachtige geschiedenis? Neem gerust contact met ons op om kennis te maken met de modernste portofoons.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info