• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
 • Neem contact op:085 071 6302
Bodycams Brandweer

Bodycams voor brandweer training bij Spinel Veiligheidscentrum

30 maart, 2022


Veel brandweerkorpsen in Nederland maken gebruik van de diensten van Spinel Veiligheidscentrum om hun brandweerlieden op te leiden voor actieve dienst. Spinel Veiligheidscentrum onderscheidt zich door tijdens de training ZEPCAM T2+ bodycams te gebruiken, wat resulteert in een verbeterde beoordeling en evaluatie van cursisten, evenals een hulpmiddel om te reflecteren op de inzet van cursisten tijdens hun intensieve opleiding om brandweerman te worden.

De uitdaging: de juiste tools vinden voor training, evaluatie en beoordeling

Traditioneel is er constant een instructeur bij de cursisten, die volgt, kijkt, instrueert, beoordeelt en evaluatierapporten maakt om de tactieken en acties van brandweerlieden verder te verbeteren. De resulterende evaluatierapporten worden gedeeld en besproken, en met de feedback worden verdere tips gegeven. Verder moet Spinel Veiligheidscentrum zijn trainingen differentiëren en zo modern en boeiend mogelijk maken voor brandweerlieden.

Wat Spinel Veiligheidscentrum ontdekten, is dat het tijdens zulke intensieve trainingen vaak moeilijk is om de acties en interacties van brandweerlieden in training te zien, omdat er veel dingen tijdens een inzet gebeuren en er veel acties van de cursisten worden vereist. Ze hadden een tool nodig om het zicht op en de beschikbare waarneming voor instructeurs verder te vergroten, evenals iets om de cursisten hun acties te laten zien en exacte momenten aan te wijzen waar verbeteringen kunnen worden aangebracht. Dit leidde hen naar de ZEPCAM T2+ bodycam, die hen tot nu toe heeft geholpen bij het uitvoeren van vele trainingsmomenten.

De oplossing: ZEPCAM T2+ bodycams voor instructeurs en brandweerlieden

Spinel Veiligheidscentrum ontdekten dat bodycam-opnames, van video tot audio en stills, de zichtbaarheid van trainingsprocessen sterk kunnen verbeteren en ondersteunen bij het creëren van een totaalbeeld van de ontwikkelingen tijdens trainingen. Instructeurs en cursisten dragen de ZEPCAM T2+ bodycam tijdens hun oefeningen, waarbij ze voortdurend hun acties opnemen voor later gebruik. Vervolgens worden de ZEPCAM T2+-beelden snel door het dockingstation geladen en zijn kort na de trainingssessie, klaar voor beoordeling.

Wat instructeurs ontdekten bij het analyseren van de bodycam-beelden was dat het informatieniveau en gegevens die voor hen beschikbaar waren, verbeterde, wat tot verschillende positieve voordelen leidde. Bodycam-beelden voorzagen hun instructeurs van:

 • Een modern technologisch hulpmiddel voor beoordeling en evaluatie
 • Een totaalbeeld van de tijdens de training uitgevoerde oefeningen; wat leidt tot een beter overzicht voor de instructeur en deelnemer
 • Beeldmateriaal dat details of elementen vastlegde die niet tijdens de oefening, maar achteraf werden geanalyseerd, wat leidde tot meer gegevens en verdere verbeteringen van het optreden van brandweerlieden in het veld
 • Beeldmateriaal dat ongelooflijk waardevol is om cursisten hun acties te laten zien en resultaten vast te stellen, evenals ontwikkelingen die moeten worden aangepakt.
 • Een hulpmiddel dat het proces van het stellen en bereiken van doelen door cursisten verbetert
 • Beelden die cursisten mee naar huis konden nemen om hun trainingsmoment te analyseren, te delen en te tonen, wat een extra bonus was in vergelijking met meer traditionele trainingsmethoden.

De instructeurs zijn blij met de beelden die via de ZEPCAM T2+ bodycam worden geleverd, en gebruiken ZEPCAM Manager ook om te analyseren, te lokaliseren en aantekeningen te maken om de trainingsprocessen verder te verbeteren.

De toekomst van brandweertraining: Livestreaming-oefeningen via de ZEPCAM T3 Live bodycams

Vanaf deze week zullen instructeurs ook met de ZEPCAM T3 Live aan de slag gaan. Instructeurs wezen op het toegevoegde voordeel van livestreaming voor hun trainingsactiviteiten:

 • Verhoogd het totaaloverzicht van de posities gedurende de inzet en de prestaties welke geleverd worden door de deelnemer tijdens de oefeningen. • Meer overzicht voor instructeurs door te zien hoe cursisten zich als een team gedragen, waarbij alle individuele acties in real-time op hetzelfde scherm in ZEPCAM Manager worden getoond. 
 • Live beoordeling van de acties van brandweerlieden, waardoor meer real-time instructies kunnen worden gegeven tijdens het uitvoeren van de inzet. 

De ZEPCAM T3 Live bodycams zullen de komende periode worden getest en Disseldorp Techniek, zal nauw samenwerken met Spinel Veiligheidscentrum om de beste bodycam-oplossingen voor hun behoeften te bieden. Wilt u ook aan de slag met de Zepcam T3 LIVE? Neem contact met ons op voor een demonstratie en test bij u op locatie. 

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

  Vragen of een offerte ontvangen?

  Klant info