• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302
basisbegrippen portofoons

Basiskennis en Begrippen

29 februari, 2024


In onderstaande blog leggen wij de veelvoorkomende begrippen uit die op onze website te vinden zijn. In deze uitleg komen de basisbegrippen naar voren en begrijp je al snel de veelvoorkomende begrippen die op onze website te vinden zijn.

PTT: Push to Talk Button

Is een veel voorkomend begrip dat je op onze website terug ziet komen. Het is dan ook een term die veel gebruikt wordt. De term PTT is een veel voorkomend begrip, het is een knop op de portofoon die de spraakverbinding start door in te drukken. Wanneer de knop losgelaten wordt kan de persoon aan de andere kant spreken.

IP-Waarde

Dit is een beschermingsgraad die weergeeft in hoeverre het apparaat beschermd is tegen vocht, vervuiling (stof) en aanraking. Er staan twee cijfers achter de IP, het eerste cijfer vertelt iets over  het binnendringen van vaste voorwerpen en stof. Het tweede cijfer vertelt iets over de bescherming tegen vocht. Hoe hoger het getal, des te beter de bescherming.

Een voorbeeld: de portofoon heeft een waarde van IP67, dit betekent dat het volledig beschermd is tegen stof (6). De (7) betekent bescherming bij onderdompeling op 1 meter 30 minuten lang.

Frequentie

Portofoons zenden berichten van de ene naar de andere portofoon. Wanneer allebei de portofoons op dezelfde frequentie staan kunnen deze communiceren. Ook gebruiken portofoons twee verschillende frequentiebanden, UHF en VHF. Bekijk en lees onderstaand meer over de begrippen UHF en VHF.

UHF (Ultra High Frequency)

Het pluspunt van de UHF Frequentie is dat deze signalen minder kwetsbaar zijn voor beton, staal, hout en steen. Daarentegen zijn ze wel kwetsbaarder voor glas. UHF is dan ook de meest gebruikte band voor een portofoon. En daardoor beter bereikbaar in gebouwen.

VHF (Very High Frequency)

Is een band die veelal wordt gebruikt binnen de scheep en luchtvaart. Maar ook bij evenementen die buiten plaatsvinden. De frequentie signalen bereiken vrij grote afstanden, op terreinen waar geen heuvels en/of gebouwen in de omgeving staan.

Man Down Alarm

Is een alarm die automatisch aanslaat als de portofoon gebruiker plat komt te liggen. Mocht dit gebeuren dan begint de portofoon een alarm aan te slaan door middel van een hard piep geluid.

Lone worker functie

Deze functie is gemaakt om werknemers te beschermen die alleen werken, maar ook personen die in geïsoleerde gebieden werken. Tijdens het gebruik van deze functie is het van belang dat de gebruiker incheckt met de portofoon, zodat de gebruiker aangeeft dat hij/zij veilig is. Zowel de Lone worker functie als de Man Down Alarm bieden en geven een gevoel van veiligheid. 

Bekijk ook onderstaande video waarin onze collega Danny waardevolle tips geeft over het gebruik van een portofoon.

Wilt u meer informatie, vrijblijvend advies of een persoonlijke afspraak? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info