• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302
atex-portofoons-solas-regulering

ATEX portofoons voor SOLAS regulering

21 februari, 2018


ATEX portofoons verplicht vanaf 1 juli 2018. In 2016 heeft de Maritieme Veiligheidscommissie een wijziging aangenomen van de voorschriften met betrekking tot de veiligheid van mensenlevens op zee (SOLAS) – de uiterste datum voor alle schepen om te voldoen aan deze nieuwe vereisten is 1 juli 2018.

Tegen deze datum moeten alle schepen over minimaal twee ATEX portofoons beschikken voor elke brandweerteam. De officiële bewoording is hieronder gedetailleerd weergegeven:

“Voor schepen gebouwd op of na 1 juli 2014, moeten ten minste twee ATEX portofoons voor elk brandweerteam voor de communicatie aan boord aanwezig zijn. Die twee portofoons moeten van een explosiebestendig type zijn en intrinsiek veilig. Schepen gebouwd vóór 1 juli 2014 moeten uiterlijk aan het eerste onderzoek na 1 juli 2018 voldoen aan de vereisten van dit lid. ”

Ook relevant voor de update is dit gedeelte:

“Portofoons zoals vereist door voorschrift 10.10.4, is een aanvulling op de uitrusting van de brandweerman en bedoeld voor de brandweer. Daarom is het totale aantal van deze portofoons dat aan boord aanwezig moet zijn, afhankelijk van het aantal ploegen dat op de Muster-lijst is vermeld in plaats van het aantal brandweeruitrustingen. ”

Wat is een intrinsiek veilige ATEX portofoon?

Hoewel portofoons een essentiële communicatielijn vormen tussen brandweerlieden en bemanningsleden, kunnen ze een veiligheidsrisico vormen in een mogelijk explosieve omgeving.

Sommige portofoons genereren overmatige hitte en zelfs af en toe elektrische vonken, waardoor ze een mogelijke ontstekingsbron worden.

Intrinsiek veilige portofoons ook wel ATEX portofoons genoemd voldoen aan zeer strenge fabricagestandaarden om het risico op vonken te verminderen of te elimineren en de door het apparaat geproduceerde warmte te beperken.

Voldoen aan de nieuwe vereisten van SOLAS

Als u uw boordapparatuur moet voldoen aan de strenge nieuwe voorschriften van SOLAS vóór de deadline van 1 juli 2018, neemt u dan alstublieft contact op.

Disseldorp Techniek levert intrinsiek veilige portofoons van onder andere Motorola en Hytera, headsets en microfoons aan de maritieme industrie en andere mogelijk gevaarlijke werkomgevingen.

Neem contact met ons op via info@disseldorptechniek.nl of 070-3368759

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info