Het Leids Universitair Medisch Centrum
De afgelopen jaren was er in de Nederlandse gezondheidszorg sprake van een toenemend aantal incidenten met agressie en geweld. Beveiligingsmedewerkers van de Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontving gemiddeld 300 meldingen van agressie per jaar (bijna 1 per dag). Omdat niet iedereen bereid is een incident te melden, lag het werkelijke aantal incidenten nog hoger. Bovendien heeft de pandemie de bestaande trend van agressie in ziekenhuizen verergerd. De meeste geweldsincidenten werden sterk aangewakkerd door emotie of dronkenschap (het gebruik van drugs of alcohol) en kwamen ook voor als gevolg van diefstal of arrestaties die agressief gedrag uitlokten.
Aangezien veiligheid een belangrijk onderdeel is van de waardepropositie van het Leids Universitair Medisch Centrum, was dit een onaanvaardbare situatie. Om die belofte waar te maken, moesten nieuwe maatregelen worden genomen. In januari 2021 zijn de beveiligingsmedewerkers van het LUMC gestart met het gebruik van bodycams. Het gebruik van bodycams is een uitstekende aanvulling op het bestaande beveiligingspakket van het LUMC, waaronder camera’s in en rond het ziekenhuis. Het idee is dat beveiligers desgewenst een extra stukje veiligheid kunnen garanderen (het dragen van een bodycam is niet verplicht).
Uit de maandelijkse evaluaties blijkt dat de werknemers positief staan tegenover het gebruik van bodycams. Medewerkers die regelmatig bodycams gebruiken, geven aan zich veiliger te voelen. Beveiligingsmedewerkers hebben de beelden van bodycams ook gebruikt als bewijsmateriaal bij (valse) klachten van patiënten over de vermeende onwil van zorgpersoneel om hen te behandelen. Hetzelfde geldt voor klachten van bezoekers of de familie van bepaalde patiënten. Deze positieve resultaten hebben ertoe geleid dat het LUMC heeft besloten om beveiligingsmedewerkers binnen het ziekenhuis bodycams te laten gaan gebruiken.
Er werd contact opgenomen met verschillende potentiële leveranciers van body camera’s en er werden verschillende systemen getest. De oplossing moest aan verschillende uitdagende eisen voldoen:
De veiligheid van de gegevens was van het grootste belang.
De gegevens moesten via het bestaande datanetwerk gaan. Dit betekent dat er beperkingen waren met betrekking tot de beschikbaarheid van de gegevens. Het gevaar van overlopen van het netwerk en het mogelijk negatieve effect van andere systemen op het netwerk moesten zorgvuldig in het oog worden gehouden.
De oplossing
Het Leids Universitair Medisch Centrum koos voor de ZEPCAM T2+ oplossing. Dit is een eindeloos schaalbare oplossing, bestaande uit hardware- en softwarecomponenten. Gebruikers en bodycamera’s kunnen onbeperkt worden toegevoegd. De IT-afdeling van het LUMC beheert alle data, die veilig on premise wordt opgeslagen, versleuteld en alleen toegankelijk is via één beveiligd account. De camera’s zijn comfortabel om te dragen en het LUMC heeft de lange batterijduur en de beeld- en geluidskwaliteit van de ZEPCAM bodycams als zeer bevredigend ervaren. De docking stations zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing. Deze maken niet alleen het snel downloaden van gegevens mogelijk, maar reguleren ook de hoeveelheid gegevens die door het datanetwerk gaat, zodat het de hoeveelheid informatie aankan zonder andere systemen negatief te beïnvloeden.
De geïntegreerde aanpak van apparaat en software zorgt voor snel en eenvoudig video management. Bovendien biedt ZEPCAM een uitstekende klantenondersteuning bij elke stap van de installatie, de opleiding en het gebruik.
Met de toekomstige release van ZEPCAM’s nieuwe bodycam met live streaming functie, staat een nieuwe samenwerking op de agenda. Het kunnen livestreamen van beelden is voor het LUMC van onschatbare waarde, omdat beveiligingspersoneel ook als brandweer van het ziekenhuis werkt. Het live kunnen inschatten van de situatie en het geven van instructies aan de brandweer door een professional komt bij deze operaties goed van pas.