• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302
Kenwood NX-1300DE2 Portofoon

Portofoon bereik “Hoever bereik hebben ze?”

25 maart, 2020


De meest voorkomende vraag die we horen over portofoon bereik is “hoe ver bereik hebben ze?”
Helaas is dit in de meeste gevallen een moeilijke vraag om te beantwoorden. Een groot aantal factoren heeft invloed op het bereik van portofoons. Zendvermogen, antenne, hoogte gebruiker, omliggend terrein en de omgeving zijn slechts enkele van de factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

In deze blog zullen we proberen de meest voorkomende situatie die we kennen toelichten, de portofoon naar portofoon communicatie zonder tussenkomst van een repeater.

Algemeen portofoon bereik

Een goede algemene richtlijn is om te verwachten dat een professionele portofoon ongeveer 1 tot 2 km dekking heeft. We hebben een aantal klanten die over veel langere afstanden verbinding hebben, maar het is belangrijk om de standaardafstand aan te geven en niet de optimale afstand. Dit geldt voor de meeste professionele UHF portofoons van 4 watt of VHF portofoons van 5 watt.

Fabrikanten die zeggen dat hun portofoons over 15 kilometer kunnen communiceren
We horen vaak van onze klanten dat ze portofoons hebben gezien in winkels die zeggen dat ze over 15 kilometer afstand kunnen communiceren. Het bereik dat bij portofoons wordt geadverteert, is het bereik dat de radio onder ‘ideale’ omstandigheden kan halen. Ideale omstandigheden zijn een zichtlijn, zoals van een bergtop naar een vallei beneden zonder interferentie.

Hoogstwaarschijnlijk gebruikt u uw portofoons onder meer typische omstandigheden zoals op een bouwplaats, in een warenhuis of in en rondom gebouwen. Onze klanten gebruiken de portofoons over het algemeen zowel binnen als buiten voor de dagelijkse activiteiten die ze moeten doen om hun klanten te helpen, projecten uit te voeren of de veiligheid van het publiek of hun werknemers te beschermen.

Verwacht onder deze standaardomstandigheden een bereik van ongeveer 1 tot 2 kilometer. Meer bereik dient als bonus te worden beschouwt.

Opties om het portofoon bereik te vergroten

Heeft u meer bereik nodig? dan zijn er de onderstaande opties om in overweging te nemen.

Digitale portofoons

Heeft u nog geen digitale portofoons in gebruik? Overweeg dan de overstap naar digitale portofoons. De digitale heeft over alle afstanden een kraakheldere spraak en een groter bereik dan een analoge portofoon.

Klik hier om meer te lezen over digitale portofoons.

4G/LTE Portofoons

U kunt deze 4G portofoons door heel Nederland en zelfs Europa gebruiken omdat deze gebruik maken van het 4G netwerk. Zeker binnen Nederland is er een zeer goede 4G dekking waardoor dit een uitstekende oplossing kan zijn als dekking over lange afstanden noodzakelijk is.

Klik hier om meer te lezen over 4G/LTE portofoons.

Repeater

In sommige gevallen kan een repeater of meerdere repeaters nodig zijn. Dit is een versterker die communicatie over veel grotere afstanden mogelijk maakt.

Klik hier om meer te lezen over repeaters

Wat is de beste keuze?

We raden u aan te overwegen hoeveel van uw communicatie binnen een vast gebied plaatsvindt. Indien dit bereik binnen het bereik valt van portofoons of een repeater dan is dit op de lange termijn vaak de voordeligste oplossing. Indien u over zeer lange afstanden wilt communiceren is de 4G portofoon vaak de voordeligste en simpelste oplossing mede omdat u hier geen vergunning voor nodig hebt.

Portofoon bereik test op locatie

Wilt u weten wat het  portofoon bereik op uw locatie is? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om vrijblijvend te testen. Door middel van een test kunt u zelf ervaren of de portofoons het bereik bieden dat u wenst. wanneer alleen portofoons niet voldoende bereik bieden kunnen we met een versterker er altijd voor zorgen dat u wel het gewenste bereik haalt. Het is ook mogelijk om een volledige dekkingsmeting met te laten uitvoeren met dekkingsrapport, hiervoor kunt u een offerte opvragen.

Welke merken leveren professionele portofoons?

Binnen ons assortiment hebben wij verschillende professionele portofoons van de merken Motorola, Kenwood, Hytera en Entel.

Wilt u meer informatie over portofoon bereik of een afspraak maken voor advies en een test op locatie? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info