• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302

Bodycam gebruik

Bodycam gebruik voor organisaties die geen onderdeel zijn van de politie. Deze pagina geeft een aantal richtlijnen voor het bodycam gebruik voor bijvoorbeeld beveiliging, brandweer, ambulance en vele andere werknemers die tijdens hun werkzaamheden gebruik maken van een bodycam. 

Vandaag de dag zijn de regels voor bescherming van persoonlijke gegevens en privacy vaak erg gecompliceerd op het gebied van het vastleggen en opslaan van het verkregen beeldmateriaal. Hier geven wij u een kort overzicht van enkele belangrijke richtlijnen voor het bodycam gebruik in de openbare ruimte.

Informeer de betrokkenen 

Gebruikers moeten indien mogelijk aan de betrokkenen aankondigen dat er een video- en audio-opname plaatsvindt met behulp van een bodycam. Deze aankondiging kan tevens deescalerend werken omdat de betrokkenen nu weten dat er gefilmd wordt en al hun handelingen en uitspraken worden vastgelegd. 

Onderbreek de opname niet

Opnames met een bodycam moeten beginnen bij het begin van elke inzet voor een incident en moeten ononderbroken doorgaan totdat het incident is beëindigd. Wanneer er onderbrekingen in de opname zitten kunnen belangrijke onderdelen van het incident ontbreken. 

Niet zonder reden filmen

Er mogen in het openbaar geen opnames worden gemaakt zonder reden, activeer de camera alleen indien hier een aanleiding voor is zoals een incident of een dreigende situatie. 

Beeldmateriaal veilig opslaan

Alle opnames moeten veilig worden bewaard. Toegang tot opnamen moet worden gecontroleerd en alleen personen met de ‘operationele behoefte’ om specifieke incidenten te bekijken, mogen deze bekijken.

Bewaar conform AVG richtlijnen

Alle beelden die zijn opgenomen met een camera die op het lichaam is gedragen, moeten worden bewaard in overeenstemming met de richtlijnen voor persoonlijke gegevens. Lees meer over de speciale pagina met een uitwerking van de AVG richtlijnen en de website van autoriteit persoonsgegevens. 

Het juiste bodycam gebruik kan de veiligheid, prestaties en houding van de medewerkers en het publiek drastisch verbeteren. Voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak neem contact met ons op. 

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info