• Ons adres:Laan van ‘t Haantje 32, Rijswijk
  • Neem contact op:085 071 6302

De impact van bodycams op de rol van de deurwaarders

6 februari, 2024


Toenemend geweld bij deurwaarders

Deurwaarders over de hele wereld ervaren een toenemende golf van vijandigheid en geweld. Deze professionals, die een  rol spelen bij het uitvoeren van bevelen, het terugnemen van eigendommen en van schulden. Krijgen tijdens hun werk te maken met agressie en bedreigingen. Deze trend beperkt zich niet tot een bepaalde regio of land, maar is een wereldwijd probleem dat aandacht verdient. Incidenten in Nederland en Duitsland zijn bijvoorbeeld  voorbeelden van dit groeiende probleem. In deze blog gaan we dieper in op dit issue en bespreken we de impact van bodycams op de rol van de deurwaarders.

Alarmerend geweld door deurwaarders

Geweld door gerechtsdeurwaarders is wereldwijd een dringende kwestie geworden, met alarmerende trends. In Nederland rapporteerde de Beroepsvereniging van Gerechtsdeurwaarders een aanzienlijke escalatie tegen deurwaarders, met alleen al in 2022 een stijging van 61%. Ook in Duitsland, alarmerende statistieken tonen aan dat 97% van de deurwaarders bedreigingen of beledigingen hebben ontvangen en 60% fysiek geweld.

Factoren die bijdragen aan geweld

Deze trends kunnen worden toegeschreven aan maatschappelijke factoren. De verharding van de samenleving, de toenemende polarisatie en de groeiende armoede hebben allemaal een rol gespeeld in de toename van geweld tegen gerechtsdeurwaarders. Gezien de cruciale juridische functies die deze professionals uitvoeren, is het essentieel om deze onderliggende oorzaken aan te pakken en beschermende strategieën te ontwikkelen.

Transparantie bij incasso

De regering van het Verenigd Koninkrijk erkent het belang van bodycams bij het handhaven van transparantie en controleerbaarheid tijdens incassoprocessen. Daarom hebben ze verplicht gesteld bodycams te gebruiken, wat aangeeft dat deze apparaten steeds belangrijker worden om eerlijkheid en controleerbaarheid bij het innen van schulden te garanderen.

Bodycams: Een mogelijke oplossing

Afschrikking en de-escalatie
De aanwezigheid van bodycams kan potentiële confrontaties en agressief gedrag afschrikken. Als schuldenaren weten dat hun acties worden opgenomen, kan dit hen aanmoedigen om de instructies van de deurwaarder op te volgen, waardoor er minder behoefte is aan fysieke confrontaties.

Betere verantwoording door bodycams
Bodycams dragen bij aan het effectief handhaven van de verantwoordingsplicht door een uitgebreide registratie van interacties mogelijk te maken. Dit voorkomt geschillen of misinterpretaties doordat elke actie tijdens een operatie wordt gedocumenteerd. Deurwaarders in andere landen gebruiken bodycams al vaker en zetten ze ook in tijdens rechtszaken.

Bewijs verzamelen verbeteren
Bij deurwaardersdiensten kan het belang van bewijs niet genoeg worden benadrukt. Bodycams kunnen een onpartijdig verslag van de activiteiten geven, wat niet alleen deurwaarders beschermt, maar ook een eerlijke behandeling van schuldenaars en eigenaars van eigendommen garandeert.

Transparantie en vertrouwen bevorderen
Transparantie is van vitaal belang in de deurwaardersbranche. Bodycams kunnen het vertrouwen tussen alle betrokken partijen bevorderen door transparantie te tonen, wat kan leiden tot minder confronterende en meer coöperatieve interacties.

Wettelijke naleving garanderen
In een sector waar het naleven van wettelijke protocollen cruciaal is, zorgen bodycams ervoor dat deurwaarders binnen de grenzen van de wet werken. Eventuele overtredingen of afwijkingen kunnen eenvoudig worden vastgesteld en aangepakt.

Hulp bij training en professionele ontwikkeling
Deurwaarders kunnen bodycams ook gebruiken als trainingshulpmiddel. Met de opgenomen beelden kunnen gerechtsdeurwaarders hun acties evalueren en hun prestaties verbeteren, wat een cultuur van voortdurende verbetering binnen de sector bevordert.

Leidt tot kostenbesparingen
Door de kans op juridische geschillen en incidenten te verkleinen, kunnen bodycams deurwaardersbedrijven mogelijk aanzienlijke kosten besparen aan juridische kosten en mogelijke schikkingen.

De noodzaak van goede wetgeving

Het gebruik van lichaamscamera’s door gerechtsdeurwaarders brengt een reeks complexe uitdagingen met zich mee. Die het noodzakelijk maken om nationale wetgeving op te stellen om de opname, opslag en het delen van beelden te regelen. Zonder afbreuk aan individuele rechten en privacy. Deze wetgeving moet zich richten op zaken als toegangscontrole, bewaren van gegevens, toestemming, verantwoordingsplicht, transparantie van het publiek. Samenhang tussen jurisdicties en betrokkenheid van de gemeenschap om een evenwicht te vinden tussen rechtshandhaving en het waarborgen van vrijheden.

Bodycams: Een innovatieve oplossing voor gerechtsdeurwaarders

De integratie van bodycams in de deurwaardersbranche brengt langzamerhand een revolutie teweeg. Van het verbeteren van de verantwoordingsplicht en het verzamelen van bewijsmateriaal tot het bevorderen van transparantie en vertrouwen. Bodycams zijn niet zomaar hulpmiddelen maar potentiële gamechangers. Met voordelen als kostenbesparingen, training en naleving van de wet. Zijn bodycams een verstandige investering voor elk deurwaarderskantoor dat voorop wil lopen in een vaak concurrerende markt.

 

Een bodycam met livestream opties, bodycams bij deurwaarders

T3 LIVE

Bodycam zonder streaming, de oplossing voor hoge afname, bodycams bij deurwaarders

T2+

starterspakket om direct goed te beginnen, bodycams bij deurwaarders

T2+ startpakket

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Vragen?

Vragen of een offerte ontvangen?

Wij helpen u graag verder.

Bel 085 - 071 6302

Of laat uw gegevens achter zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Uw gegevens

    Vragen of een offerte ontvangen?

    Klant info