Marifoon

Marifoon, zes tips bij de aanschaf

Marifoon vergroot de veiligheid op het water. Doormiddel van de marifoon bent u bijvoorbeeld instaat te overleggen met andere watersporters, beroepsvaart en de autoriteiten. In dit artikel geven wij u zes tips voor de aanschaf van een marifoon.

  1. Marifoon verplicht?

Een marifoons zijn niet altijd verplicht, wanneer uw schip korter is dan 20 meter en u geen radar aan boord heeft is hij niet verplicht binnen onze grenzen. Vanzelfsprekend moet uw schip wel van een marifoon zijn voorzien als u niet aan deze voorwaarden voldoet.

Toch is een marifoon op elk schip aan te raden omdat een mobiele telefoon zijn functie niet kan vervangen. De mobiele telefoon heeft op het water soms geen bereik en beschikt niet over een noodoproep welke de schepen in uw omgeving op de hoogte stelt van uw noodsituatie.

  1. Certificaat Marifonie

Wanneer uw schip over een marifoon beschikt moet er ook iemand op het schip aanwezig zijn met een marifooncertificaat. We kennen drie verschillende soorten certificaten.

Er zijn drie soorten certificaten.

  1. Het Basiscertificaat Marifonie is bedoeld voor het gebruik van maritieme frequentieruimte op voornamelijk de binnenwateren.
  2. Het Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) is bedoeld voor het gebruik van maritieme frequentieruimte op de binnenwateren en voornamelijk de kustwateren.
  3. Het Algemeen Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-A) is bedoeld voor gebruik van frequentieruimte op zee.

De certificaten zijn te behalen bij verschillende vaarscholen die door de overheid zijn aangewezen. De cursus hoeft maar een dag te duren inclusief examen. Meer informatie over certificaten vindt u op de website van agentschaptelecom.

  1. Registreren

Wanneer u het marifooncertificaat heeft behaalt kunt u een marifoon gaan aanschaffen voor aanboord van uw schip. Het is verplicht om uw marifoon vervolgens te registreren bij het Agentschap Telecom. Als geregistreerd marifoon gebruiker ontvangt u hier een bewijs van. 

  1. ATIS code

Als geregistreerd gebruiker ontvangt u de Automatic Transmitter Identification System code afgekort als ATIS code. De ATIS code is verplicht in de Benelux, Duitsland en Zwitserland. De ATIS code zorgt er voor dat u bij een oproep herkent wordt. Waneer u vaart op binnenwateren

  1. DSC voor op de zee

Wanneer u zowel op zee als binnenwateren vaart kiest u voor een combi-marifoon. Deze beschikt over ATIS en Maritime Mobile Service Identity afgekort als MMSI. De MMSI cijfers worden toegewezen door de international telecommunication Union. De Combi-marifoon beschikt ook over het nood en oproep systeem Digital Selective Calling afgekort DSC. Het DSC is het nood en oproepsysteem voor de zeevaart. De combi-marifoon mag alleen gebruikt worden als u in bezit bent van minimaal het Beperkt certificaat maritieme radio communicatie.

  1. Hoog en laag zendvermogen

Het zendvermogen kan je op een aantal marifoons op hoog (25W) en laag (1W) instellen. Het is belangrijk om dit op de Nederlandse binnenwateren in te stellen op 1W. Door lage vermogens te gebruiken worden storingen voorkomen. Als je alleen een basiscertificaat marifonie hebt, mag je alleen een marifoon gebruiken met een laag vermogen. De marifoons zijn instelbaar op hoog en laag zendvermogen. Op de binnenwateren in Nederland mag alleen gebruik worden gemaakt van laagvermogen.

Als u nog specifieke vragen heeft over marifoons neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u voorzien van alle informatie die u nodig heeft omtrent de Marifoons.